Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Μία ενδιαφέρουσα άποψη για τις ταραχές στην Αγγλία


ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ…



Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Η κυβέρνηση Κάμερον αντιμετωπίζει τις βίαιες διαδηλώσεις στη Μεγάλη Βρετανία με τον αγαπημένο τρόπο όλων των κυβερνήσεων –της δικής μας συμπεριλαμβανομένης. Πρόκειται για ανούσια τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, ο οποίος φυσικά βρίσκει το φαινόμενο απολύτως απαράδεκτο.

Τα περαιτέρω ανατέθηκαν με τον επίσης αγαπημένο αλλά όχι και ανούσιο τρόπο στη γνωστή για την αποτελεσματικότητα της βρετανική αστυνομίας. Με τα γνωστά τραγικά αιματηρά αποτελέσματα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο από αυτό τον κυβερνητικό τυφλοσούρτη παρουσιάζει η δήλωση ενός Βρετανού ηλεκτρολόγου. Είναι πολύ θλιβερό, είπε, να το παρακολουθεί κανείς...αλλά τα παιδιά δεν έχουν δουλειάδεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από μας και απλώς δεν τους νοιάζει. Συνόψισε έτσι ένας απλός άνθρωπος με τον πιο πυκνό τρόπο όχι μόνο τις αιτίες που ωθούν στην εξέγερση αλλά και την απελπισία που καθορίζει το χαρακτήρα της.



Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Δεν έχουν μέλλον. Πολιορκημένους από περικοπές κάθε είδους κοινωνικών παροχών. Με αποτέλεσμα όχι απλώς να θυμώνουν, όχι απλώς να εξεγείρονται, αλλά να καταλήγουν σε κάτι πολύ πιο τρομερό: Να μην τους νοιάζει.  Ούτε προφανώς για τα κηρύγματα νόμου και τάξης, ούτε για την κοινωνική ομαλότητα, ούτε για τον τουρισμό, ούτε για το οικονομικό ή πολιτικό κόστος των πράξεών τους. Ούτε ακόμα και για τον εαυτό τους, αφού ένας δολοφονήθηκε, εκατοντάδες έχουν συλληφθεί και δεκάδες παραπέμπονται με βαριές κατηγορίες.

Λοιπόν; Λοιπόν αν εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία γυρίσουμε τα μάτια μας στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στην Αμερική, στην Ασία, και φυσικά στην Ελλάδα, βλέπουμε την παγκοσμιοποίηση να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκοσμιοποίηση της απελπισίας. Και τις αρτηρίες του συστήματος από τις οποίες κουτσά στραβά περνούσαν και επηρέαζαν τους επάνω οι διαμαρτυρίες των κάτω, να έχουν φράξειαπό το λίπος των αγορών. Με αποτέλεσμα να καταλήγουν οι άνθρωποι να μην τους νοιάζει.

Ας έχουν το νου τους κι οι δικοί μας. Η εγγενής ανωμαλία που δημιουργούν, στέλνοντας τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους εκεί όπου δεν τους νοιάζει θα πέσει γρήγορα επί των κεφαλών τους. Και δυστυχώς για μας τους άλλους όχι μόνο επ’ αυτών….

*Δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 10/8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου