Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη του πρέσβη της Βενεζουέλας στα Νέα της Λέσβου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Ρ. ΤΣΑΒΕΣ ΣΑΜΟΥΝΔΙΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΑ “Ν.τ.Λ”:
«Θέλουμε να συνεργαστούμε και σε οικονομικό επίπεδο με τη Λέσβο»


«Η Λέσβος και όλα τα νησιά του Αιγαίου αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό “γεωστρατηγικό σημείο” για την Ευρωπαϊκή Ένωση»
 «Δεν έγινε κατορθωτό η κυβέρνηση των τριών προηγούμενων χρόνων να λάβει το μήνυμά μας για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου»
«Εμείς πιστεύουμε στην ελευθερία, όπου τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, οι νέοι έχουν ελεύθεροι πρόσβαση στα Πανεπιστήμια»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την πατρίδα μας μίλησε ο πρέσβης της Βενεζουέλας, Ρονδρίγο Τσάβες-Σαμούνδιο, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα “διαβασμένος” στην ιστορία του νησιού και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του. Στη συνέντευξη που έδωσε στα “Ν.τ.Λ” κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, ο κ. Τσάβες- Σαμούνδιο αναφέρεται στις προτάσεις της Βενεζουέλας προς τη χώρα μας για τον τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου, ενώ αναλύει το “ιδιαίτερο” εγχείρημα της Βολιβαριανής Δημοκρατίας.

- Έρχεστε πρώτη φορά στη Λέσβο. Τι σας παρακίνησε να μας επισκεφτείτε;

«Δυστυχώς οι διπλωμάτες -και δεν είναι πρόβλημα μόνο αυτής της χώρας- δεν συνηθίζουν να φεύγουν από τις χώρες στις οποίες διορίζονται, ενώ τον περισσότερο χρόνο τους περνάνε εορτάζοντας τις εθνικές επετείους άλλων χωρών και επισκεπτόμενοι άλλες πρεσβείες. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση κοινοτήτων, χωριών, τα καθένα από τα οποία έχουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και διαφορετικό δυναμικό. Τα νησιά του Αιγαίου ιστορικά έχουν διαδραματίσει τόσο σε διεθνές όσο και σε επίπεδο μεσογείου σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό τον λόγο θελήσαμε να επισκεφτούμε μέρη από τη Λέσβο έως και την Κέρκυρα.
Η Λέσβος παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό πλούτο, ιδιαίτερα από αντρικές και γυναικείες προσωπικότητες που πέρασαν από δω και έχουν συνεισφέρει σε όλο τον κόσμο, ενώ μέχρι και σήμερα είναι δύσκολο να εντοπίσεις ανθρώπους τέτοιου βεληνεκούς. Για παράδειγμα ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, που πριν από 2.600 χρόνια περίπου έθετε την ανάγκη να δώσει δύναμη, εξουσία και συμμετοχή στον λαό και να πάρει τη δύναμη από τους πιο δυνατούς. Αυτός ο τόπος και όλα τα νησιά του Αιγαίου αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό “γεωστρατηγικό σημείο” για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για να έρθουμε πιο κοντά στον λαό της Λέσβου, για να του πούμε ότι κι εμείς μοιραζόμαστε την περηφάνια και τη χαρά τους, καθώς τον επόμενο χρόνο γιορτάζουν τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία τους από τον τουρκικό ζυγό.
 Επιπλέον αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα του Δημάρχου, που αντιπροσωπεύει την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο του συγκεκριμένου λαού. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντησή μας με τις Πανεπιστημιακές αρχές, τον Περιφερειάρχη και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου με τους οποίους συζητήσαμε τις προτάσεις μας, προκειμένου να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ της Βενεζουέλας και της Λέσβου στην ιδιαίτερη εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου η Ελλάδα αποτελεί θύμα ενός συστήματος βαθιά άνισου και άδικου. Θέλουμε να συνεργαστούμε σε πολιτιστικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο με τη Λέσβο και τα νησιά του υπόλοιπου Αιγαίου».

- Από τις επαφές που είχατε με τις τοπικές αρχές, “βλέπετε” κάποια συνεργασία στον οικονομικό τομέα ή στον τομέα της παραγωγής;

«Ναι πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία, τα οποία ενώ είναι γνωστά στην Ελληνική Δημοκρατία είναι λιγότερο αναγνωρισμένα στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς και αναφέρομαι στην ποιότητα κάποιων προϊόντων, χαρακτηριστικό παράδειγμα το ελαιόλαδο. Αντίθετα αυτό που διαφημίζεται περισσότερο στο εξωτερικό είναι ο τουρισμός. Ως εκ τούτου ελπίζουμε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες συγκεκριμένες εργασίες και σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό όμως θα το καθορίσει ο χρόνος».

- Θα μπορούσατε να προβλέψετε μια συνεργασία της Ελλάδας και της Βενεζουέλας 
στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα του πετρελαίου;

«Σίγουρα! Και γι’ αυτό τον λόγο ήρθαμε με μεγάλες προσδοκίες σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο δεν ήταν τόσο εύκολη η συνεργασία. Δεν έγινε κατορθωτό η κυβέρνηση των τριών προηγούμενων χρόνων να λάβει το μήνυμα. Αλλιώς ήταν στη θεωρία και αλλιώς στην πράξη. Δυστυχώς η απάντηση που παίρναμε συνήθως ήταν ότι “η Λατινική Αμερική είναι πολύ μακριά”. Η Βενεζουέλα έχει παρουσιάσει στην Ελληνική Δημοκρατία συγκεκριμένες προτάσεις στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ έχει αναφερθεί και σε διμερείς συνεργασίες. Ο σκοπός μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι οι χώρες να μπορούν να είναι ελεύθερες να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, μέσα από τους πολίτες τους. Θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο βιώσιμη οικονομική κρίση αν συνέβαινε αυτό. Πιστεύουμε ότι σε κάθε λαό μέσα από το δικαίωμα ψήφου υπάρχει η δυνατότητα να έχει την κυβέρνηση που αποφασίζει και να μη γίνονται συμφωνίες μεταξύ των ελίτ».

- Μένετε στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με αυτό των Βενεζουελάνων;

 «Φανερά το επίπεδο του ελληνικού λαού, αλλά και των Ευρωπαίων είναι σίγουρα πολύ πιο υψηλό από ό,τι των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Επί της ουσίας πρόκειται για δύο διαφορετικούς αγώνες. Ο αγώνας των λαών της Λατινικής Αμερικής είναι για να κατακτήσουν μια καλύτερη ζωή που δεν έχουν και που θα χρειαστεί σίγουρα πολλά χρόνια για να τα αποκτήσουν: παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση. Αντίθετα, ο λαός της Ελλάδας αγωνίζεται για τη διατήρηση επιπέδων που ήδη έχουν φτάσει και να μη χάσουν άλλα δικαιώματα που έχουν ήδη κατακτήσει στους αντίστοιχους τομείς. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να τα συγκρίνουμε. Πιστεύω, όμως ότι όλοι ψάχνουν το ίδιο, απλώς ο ένας για να μην το χάσει και ο άλλος για να το έχει».

- Τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τη Βενεζουέλα ως μια χώρα με πολλή φτώχεια και λίγη ελευθερία. Πώς το σχολιάζετε;

«Η Βενεζουέλα παρουσιάζει μια ιστορία φτώχειας και εκμετάλλευσης. Δυστυχώς οι καπιταλιστικές χώρες δίνουν σημασία στα 500 χρόνια μετά. Τα 400 χρόνια κυριαρχίας από τους Ισπανούς και τα 200 χρόνια εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ. Μετά από αιώνες εκμετάλλευσης και επιβολής κατάλαβαν οι καπιταλιστικές χώρες ότι υπάρχει φτώχεια στη Βενεζουέλα. Είναι μια χώρα πολύ πλούσια, με πολλές πρώτες ύλες, τα οποία λεηλατήθηκαν πρώτα από τους Ισπανούς και μετά από τις ΗΠΑ. Κατάφερε, όμως, σήμερα να είναι κυρίαρχη τους εαυτού της και των παραγωγικών της πηγών και συνεχίζει να αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και στη δυστυχία.
Όταν μας μιλάνε για ελευθερία πρέπει να βλέπουμε σε ποια ελευθερία αναφέρονται. Αν είναι η ελευθερία που αντιπροσωπεύει το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, τότε σίγουρα σωστά μιλούν για μας. Εμείς αφαιρούμε τα αγάλματα των κατακτητών μας γιατί δεν αισθανόμαστε περήφανοι που οι Ισπανοί έσφαξαν το 99% του λαού μας. Δεν αισθανόμαστε περήφανοι που οι ΗΠΑ είπαν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα μας για 200 χρόνια. Ως εκ τούτου αν αυτή είναι η ελευθερία που επικαλούνται, τότε δεν τη θέλουμε να έχουμε καμία σχέση μαζί της. Όπως επίσης διαφωνούμε με το γεγονός ότι δύο ή τρία άτομα κυριαρχούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δεν μπορούμε, ακόμα, να είμαστε σύμφωνοι με αυτό που προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης ως θέλγητρα της ελευθερίας, δηλαδή τις διακοπές στο Μαϊάμι, το φαγητό στα “Mc Donalds” και τα όσα προέρχονται από τον καταναλωτισμό. Εμείς πιστεύουμε στην ελευθερία, όπου τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, οι νέοι έχουν ελεύθεροι πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Σήμερα στη Βενεζουέλα 17 εκατομμύρια από τους 28 εκατ. κατοίκους σπουδάζουν, είναι φοιτητές. Σήμερα στη Βενεζουέλα γίνονται εντατικά έργα για την κατασκευή ενός σιδηροδρομικού δικτύου, 17 χιλιάδων χιλιομέτρων.
Για πρώτη φορά η Βενεζουέλα διαχειρίζεται τις πηγές και τους πόρους της, αποφασίζει με ποιον συμμαχεί και με ποιον θα έχει συναλλαγές. Σίγουρα, αυτοί που πίστευαν ότι η ελευθερία έχει όνομα και επώνυμο, ενώ ο λαός ήταν ανώνυμος και σκλάβος, τότε ναι αυτή η ελευθερία σταμάτησε τελειωτικά. Έχουμε, βέβαια, μια κοινωνική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και όπου θα πάρει αρκετό καιρό για να πετύχει στόχους, όπως την πλήρη ισότητα των φύλων και τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης του λαού. Η Βενεζουέλα όμως έχει το δικό της εγχείρημα, το Σύνταγμα του 1999, ο δρόμος που ακολουθεί η χώρα».

- Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε την Τετάρτη δώσατε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για τους ιστορικούς αγώνες που έδωσε για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία. Πώς κρίνετε τους όρους υπαγωγής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

«Δεν θέλω να πω και δεν μου αντιστοιχεί να κρίνω κάτι που αφορά τον ελληνικό λαό. Θα σας μιλήσω, ωστόσο για τη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική που προσπαθούν να χτίσουν ένα δρόμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που τραβά σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτον η “τράπεζα του Νότου” που δημιούργησε η Λατινική Αμερική δεν το έκανε, προκειμένου να αποφασίζει αυτή για τις χώρες, αλλά για να προωθεί την ανάπτυξη των χωρών. Η Τράπεζα του Νότου ποτέ δεν θα δάνειζε χρήματα σε μια ιδιωτική τράπεζα για να εκμεταλλευτεί τη χώρα που εδρεύει.
Η διαδικασία στην οποία προχωρήσαμε είναι πάνω απ’ όλα μια συνεργασία σε κοινωνικό, πολιτισμικό επίπεδο και η οικονομία υπάγεται στην κοινωνική και στην πολιτιστική ανάπτυξη, όχι το αντίθετο: όπου η οικονομία είναι ικανή να καταλήξει σε ένα κοινωνικό κράτος για να προστατεύει μόνο τους πιο ισχυρούς της Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή του κόσμου, όπου το 2010 και το 2011, μείωσε τα επίπεδα της φτώχειας. Αναμφίβολα έχουμε προβλήματα, όπως τον πληθωρισμό, την ανασφάλεια, αλλά τα παλεύουμε. Η ανασφάλεια σχετίζεται με τη μόρφωση, την εκπαίδευση και το οικογενειακό περιβάλλον και ο πληθωρισμός με τη βιομηχανική ανάπτυξη και εμφανίζεται στις χώρες που ήταν καταπιεσμένες για πολλά χρόνια. Αυτό δεν θα λυθεί πιθανότατα ούτε σε δύο ούτε σε τρεις γενιές.
Γι’ αυτό που είμαστε σίγουροι είναι ότι κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής επιλέγει τον Πρόεδρό της, το Κοινοβούλιό της και δεν επεμβαίνει σε αυτό με κανέναν τρόπο η Τράπεζα του Νότου. Και οπωσδήποτε αποφεύγουμε με κάθε τρόπο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην περίπτωση της Βενεζουέλα, η παγκόσμια Τράπεζα και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια δεν έχουν καν τη δυνατότητα να επέμβουν στη Βενεζουέλα, γι’ αυτό και η κρίση δεν επηρεάζει τη Λατινική Αμερική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου