Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!


Πηγή: http://iskra.gr


Του ΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Η μεγάλη παγίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και τον άφησε απροετοίμαστο και εκτεθειμένο στην προεκλογικήφοβολογία του κατεστημένου, είναι η θέση του για το ευρώ. Κι αυτή η παγίδα του ευρώ γίνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο βασανιστική, όσο και αν προσπαθεί να την αγνοεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ (δια της πλειοψηφίας του), στο όνομα ενός κακώς νοούμενου «ευρωπαϊσμού», έχει εγκλωβιστεί σε μια επιλογή που θεωρεί ως «μονόδρομο», την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ακόμα χειρότερα ως, περίπου, καταστροφική την έξοδο από αυτήν.

Έτσι, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλείφουν με λίπος το κινδυνολογικό σχοινί που έστησε ο αστικός κόσμος για να τις κρεμάσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένος στο μονόδρομο του ευρώ, ήταν και είναι αφοσιωμένος να υποστηρίζει ότι ηκατάργηση και ακύρωση του μνημονίου, χωρίς τη συναίνεση της τρόικας, όχι μόνο είναι συμβατή με την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την παραμονή.

Ως προέκταση αυτής της άποψης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να υποστηρίζει (πλειοψηφικά) ότι η κατάργηση του μνημονίου δεν πρόκειται να θέσει, σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο, υπό ερώτημα τη χρηματοδότηση της τρόικας προς τη χώρα μας.

Κι αυτό διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εδέχετο ότι θα μπορούσε να επέλθει διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης, τότε η Ελλάδα θα εκδήλωνε αναγκαστικά αδυναμία αποπληρωμής του χρέους, με αυτονόητη συνέπεια τη σύγκρουση με τους εταίρους της και τη γρήγορη έξοδο της από την ευρωζώνη, ως μόνου δρόμου για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευσή της.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.

Μπορεί, όμως, να υπάρξει κατάργηση και ακύρωση του μνημονίου χωρίς να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να αμφισβητηθεί η τροϊκανή χρηματοδότηση; Ή με άλλα λόγια είναι δυνατή η συνολική αθέτηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την ίδια ώρα να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι ητροϊκανή χρηματοδότηση θα συνεχίζεται ακώλυτη και αδιατάρακτα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει περίπου ναι!

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, με το χρέος, κρατάει στα χέρια της μια «βόμβα» προς τους πιστωτές της. Επομένως, αν η Ελλάδα προχωρήσει, χωρίς τη συναίνεση της τρόικας, σε ακύρωση του μνημονίου, η τελευταία δεν θα προχωρήσει σε αναστολή ή και διακοπή της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, διότι θα υποχρέωνε την Ελλάδα σε διακοπή αποπληρωμής του χρέους , θέτοντας έτσι, σε κίνδυνο όχι μόνο τα συμφέροντα των πιστωτών αλλά και την ίδια την ευρωζώνη!

Ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι αυτός ο συλλογισμός είναι σωστός και ας δούμε τις προεκτάσεις του.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, έρχεται κυβέρνηση με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή καταργεί το μνημόνιο αλλά η τρόικα απτόητη, για να μην καταρρεύσει η ευρωζώνη, συνεχίζει ακώλυτα την χρηματοδότηση!

Τι γίνεται από κει και πέρα;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ 
ΣΧΕΔΙΟ.

Πάντα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

Τι θα είναι αυτό; Ένα σχέδιο συμφωνημένο με την τρόικα; Με δύο λόγια ένα νέο μνημόνιο με πιο «χαλαρή» λιτότητα;

ΣΥΡΙΖΑ, κατά πως ισχυρίζεται δια της πλειοψηφίας του, αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού αποκλείει με οποιαδήποτε μορφή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ αποκλείει και τη συγκρότηση ενός καινούργιου «αριστερού» μνημονίου από μια κυβέρνηση της Αριστεράς!
Επομένως, μιλάμε για ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο, χωρίς την έγκριση της τρόικας αλλά με τη χρηματοδότηση της τελευταίας!

Και ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου; Θα προβλέπει δραστική μείωση των ελλειμμάτων και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να γίνει , αν γίνει, εφικτή η έξοδος της χώρας προς τις αγορές μέχρι το 2014, που λήγει η τροϊκανή χρηματοδότηση;

Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ – ΑΝΤΙΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ;

Γιατί αν το εθνικό σχέδιο δεν προβλέπει τέτοιου είδους εξελίξεις (οι οποίες, όμως, είναι αδύνατον να συμβούν), τότε, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ το 2014 (ή και νωρίτερα), θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, πέραν του 2014, η τροϊκανή χρηματοδότηση.

Με λίγα λόγια, η τρόικα όχι μόνο θα χρηματοδοτεί την ακύρωση του μνημονίου και την αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο, που η ίδια δεν θα έχει εγκρίνει αλλά και θα παρατείνει, πέραν από τις σημερινές προβλέψεις, σχεδόν, επ’ αόριστον, τη χρηματοδότηση της στη χώρα μας, με πρόσθετες πολλές δεκάδες δισ. ευρώ!!!

Και όλα τούτα για να μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα να εφαρμόσει ένα αντινεοφιλελεύθερο προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση!

Μήπως κάποιοι ζητάνε πάρα πολλά;!!!!

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Πέραν αυτών, όμως, είναι δυνατόν μια κυβέρνηση της Αριστεράς να καταργήσει μονομερώς τομνημόνιο και η τρόικα να συνεχίζει να τη χρηματοδοτεί στο όνομα της διάσωσης της ευρωζώνης;

Θεωρούμε μάλλον απίθανο ή εν πάσει περιπτώσει ελάχιστα πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ενδεχόμενο να διακοπεί η τροϊκανή χρηματοδότηση σε περίπτωση μη εφαρμογής του μνημονίου, είναι υπαρκτό και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το θεωρεί εκτός πραγματικότητας ή να το παραπέμπει σε ένα «μυστικό» Plan B.

Διότι αν αυτό το ενδεχόμενο, ως δυσνόητο και πολύπλοκο, όπως όλα τα συναφή θέματα, μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να το αποφεύγει παλαιότερα , τώρα αυτό δεν γίνεται με τίποτα, αφού, πλέον, το ερώτημα του τι θα κάνει η χώρα χωρίς τα λεφτά της τρόικας έφτασε να συζητείται στα καφενεία!

Εδώ, η ΕΕ δεν αποδέχεται ούτε και αυτήν την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από μια αστική φιλομνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ εγείρει μεγάλες δυσκολίες ακόμα και για την επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου και θα δεχθεί να συνεχίζει, χωρίς μνημόνια, τη χρηματοδότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς για να εφαρμόσει ένα αντινεοφιλελεύθερο προοδευτικό πρόγραμμα;

Βεβαίως η ΕΕ θα έχει μεγάλο κόστος από τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στην Ελλάδα αλλά αυτό το κόστος θα αποδεχθεί, κατά πάσαν πιθανότητα, να το επωμισθεί, ενώ θα επιχειρήσει ναστεγανοποιήσει, όσο το δυνατόν, τις σχετικές επιπτώσεις του στην υπόλοιπη ευρωζώνη (και επ’ αυτού υπάρχουν ήδη σχεδιασμοί), παρά να υποκύψει στον ελληνικό «εκφοβισμό».

ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.

Η μόνη περίπτωση η ΕΕ να τα βρει «μπαστούνια» είναι αν η ακύρωση του μνημονίου από την Ελλάδα,εξωθήσει, ταυτόχρονα, και άλλες χώρες σε παρόμοιες κινήσεις, πράγμα που θα επιφέρειαποσυνθετικές και διαλυτικές διεργασίες σε όλη την ευρωζώνη, οι οποίες κατά την γνώμη μας θα είναι θετικές, αφού μπορούν να γίνουν αφετηρία για προοδευτικές ανατροπές σε όλη την Ευρώπη.

Τις θέλουν, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες εξελίξειςΘέλουν τη διάλυση της ευρωζώνης; Ή τη θεωρούν παρακινδυνευμένη για την ευρωπαϊκή προοπτική και ασύμφορη για τη χώρα μας;

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ!

Και αν η Ελλάδα μείνει για ένα χρονικό διάστημα μόνη στο αντιμνημονιακό δρόμο εντός της ευρωζώνης, πράγμα πιθανό, χωρίς τη χρηματοδότηση της τρόικα και στη συνέχεια υποχρεωθεί να βγει από το ευρώ;

Γιατί ας μην γελιόμαστεη διακοπή της χρηματοδότησης της τρόικας, σημαίνει διακοπή αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, άρα διακοπή αποπληρωμής των τραπεζών, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων και διακοπή αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς την ΕΚΤ!

Αυτά συνεπάγονται την άμεση έξοδο από την ευρωζώνη και τη συγκρότηση εθνικού νομίσματος για να ανακοπεί η τραπεζική και οικονομική κατάρρευση και να μπορέσει, έτσι, η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να ανακόψει σταδιακά την ύφεση, να ανακάμψει και να βαδίσει ανοδικά.

Είναι έτοιμοι στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθούν ως πιθανό ενδεχόμενο τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης και την έξοδο από την ευρωζώνη;

Όσο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδέχονται το «ρίσκο» της διακοπής της τροϊκανής χρηματοδότησης και της εξόδου από την ευρωζώνη και όσο, πολύ χειρότερα, κινδυνολογούν με ενδεχόμενες τέτοιες εξελίξεις, τόσο το έδαφος για μια συνεπή αντιμνημονιακή προοδευτική απάντηση στην κρίση γίνεται προβληματικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ούτε η χρηματοδότηση της τρόικαούτε η παραμονή στο ευρώ συνιστούν, ούτε πρέπει να συνιστούν, τα όρια και τους φραγμούς του οποιουδήποτε αντιμνημονιακού πειράματος.

Όσοι οριοθετούν με αυτούς τους παγιδευτικούς περιορισμούς τα σύνορα ενός αντιμνημονιακού δρόμου, κινδυνεύουν να βρεθούν στη δεινή θέση να διακόψουν την αντιμνημονιακή πορεία!

Το δίλημμα στη χώρα είναι αμείλικτο:

  • Ή μνημόνιο μέχρι τέλους, με εκποίηση των πάντων και μισθούς Βουλγαρίας, σε ένα απονενοημένο και αναποτελεσματικό διάβημα διάσωσης του ευρώ.
  • Ή κατάργηση του μνημονίου και ένας δύσκολος αλλά ελπιδοφόρος αριστερός δρόμος προοδευτικών μετασχηματισμών, που δεν θα αυτοπεριορίζεται αναγκαστικά στη Γερμανική ευρωζωνική «φυλακή».
Η Ελλάδα, για να ανακόψει την ύφεση και να βαδίσει σε ανακαμψιακή τροχιά χρειάζεται μια αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική, τη διαγραφή, τουλάχιστον, του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και σημαντικούς πόρους για μια αναπτυξιακή επενδυτική παραγωγική προσπάθεια.

Όλα αυτά, όμως, είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν με την ευρωζώνη!

Ακόμα και το ανεπαρκές «μορατόριουμ» στο χρέος, για το οποίο, πού και πού, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά, επί της ουσίας στάση πληρωμών και κατ’ επέκταση θα επισύρει την έξοδο από τον μάταιο κόσμο της ευρωζώνης.

Πόροι , επίσης, για μια ουσιαστική επενδυτική αναπτυξιακή προσπάθεια είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν στο πλαίσιο της ΕΕ, ακόμα και αν η χώρα εκτελεί αγόγγυστα τις τροϊκανές εντολές.

Ένα ουσιαστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης αναπτυξιακών επενδύσεων στην Ελλάδα, μοιάζει κάτι πολύ πιο ευφάνταστο από όνειρο θερινής νυκτός!

Η ευρωζώνη δεν είναι μόνο το απαράδεκτο έδαφος αλλά και το εργαλείο κατακρήμνισης της ελληνικής οικονομίας και των μισθών σε Ανατολικοευρωπαϊκά και Ασιατικά πρότυπα. Ίσως, η παραμονή στην ευρωζώνη όχι μόνο να μην αξίζει τους ταπεινωτικούς εκβιασμούς που υφιστάμεθα αλλά και να είναι αναγκαία η άμεση υπέρβασή της ως αναντικατάστατη επιλογή αυτοχρηματοδότησης της οικονομίας και ανακοπής του κατήφορου!

*Ανένταχτος της Αριστεράς, φίλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου