Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το Πολυτεχνείο Ζει!



Μέρες Νοέμβρη. 

Μέρες παράξενες - Θαυμάσιες μέρες!

Το Πολυτεχνείο Ζει! 

Το Πολυτεχνείο Ζει στη σημερινή αγωνία του λαού για την επιβίωση, την αξιοπρέπεια, την αγωνία για το μέλλον που του καταστρέφουν. 

Το Πολυτεχνείο Ζει στη πάλη του λαού για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών λιτότητας, των πολιτικών εξαθλίωσης όλων μας. 

Το Πολυτεχνείο Ζει στην πάλη του λαού για την ανατροπή της Κατοχικής Τρόικας και των ντόπιων συνεργατών της - την τρικολόρ κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Το Πολυτεχνείο Ζει στην πάλη του λαού για ανακατάκτηση (ή μήπως κατάκτηση πραγματικά για πρώτη φορά;) της δημοκρατίας στη πατρίδα μας, στην πάλη του λαού να γίνει αφέντης στον τόπο του.

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι τα ψέματα τελείωσαν. Είναι 2012 και ο κόσμος και ιδιαίτερα η πατρίδα μας βυθίζεται σε μια πρωτόγνωρη σαπίλα με ευθύνη του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Είναι 2012 και κάθε ψευδαίσθηση ότι ο κόσμος έχει μπει σε μια σταθερή ρότα ανάπτυξης (έστω και με σκαμπανεβάσματα) τελείωσε. Είναι 2012 και ο λαός μας βρίσκεται ξανά μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις για την διασφάλιση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του.


Το Πολυτεχνείο Ζει διότι η Χούντα είναι εδώ. Αφού ζει ο εχθρός του ζει και αυτό! Ζει και τους φοβίζει. Ζει και θα νικήσει! 

Το Πολυτεχνείο Ζει μέσα στις πλατείες και τις τεράστιες απεργειακές συγκεντρώσεις. Ζει διότι πλέον η συμμετοχή στους αγώνες είναι μαζική, είναι κοινωνικά πλειοψηφική. Είναι πιο πολλοί αυτοί που αντιδρούν παρά αυτοί που αποδέχονται την κατάσταση. Εξάλλου κανείς δεν συμφωνεί. Το πολύ - πολύ να φοβάται ακόμα. Μα ο φόβος θα σπάσει. Το Πολυτεχνείο Ζει. Και σπέρνει εφιάλτες στους εθνοπροδότες της συγκυβέρνησης, στα κοράκια των Βρυξελλών.

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι η χώρα ξεπουλιέται. Άρα η ψυχή των αγωνιστών που πάλεψαν απέναντι στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό γίνεται σημείο αναφοράς για τους σημερινούς αγώνες. Οι πύλες των σύγχρονων πολυτεχνείων γράφουν "Έξω η Τρόικα". 


Το Πολυτεχνείο Ζει διότι το φίδι του φασισμού πάει να βγει από το αυγό του και κάποιος πρέπει να το τσακίσει ξανά. Το Πολυτεχνείο Ζει στην μνήμη των νεκρών του. Σήμερα έχουμε και πάλι νεκρούς από την αστυνομική καταστολή και τη βία του κράτους γενικά. Το Πολυτεχνείο Ζει! 

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι στον κόσμο μας γίνοντα πόλεμοι. Σήμερα βομβαρδίζουν και πάλη την παλαιστίνη. Το Πολυτεχνείο Ζει διότι ζει ο εχθρός του, ο ιμπεριαλισμός.

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι η φλόγα της αντίστασης είναι ζωντανή. Είναι ανεμμένη στον ευρωπαικό νότο, σιγοκαίει στις μητροπόλεις του καπιταλισμού και δείχνει τη λάμψη της στη Λατινική Αμερική και όχι μόνο.

Το Πολυτεχνείο δεν τελείωσε. Θα τελειώσει μόλις όταν ο λαός γίνει αφέντης στον τόπο του. Η ιστορική του συνέχεια έχει υφέσεις και τομές. Σήμερα είμαστε μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση: ή θα βυθιστούμε στο χάος ή ο λαός μας θα κάνει το δικό του άλμα και θα επιβάλει τους δικούς του όρους, θα ξεκινήσει ένα επίπονο μα μεγαλειώδες και με νόημα και αξία ταξίδι για την εγκαθίδρυση μιας λαικής εξουσίας στον τόπο μας.

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι το έχουμε ανάγκη. Όσο θυμόμαστε την ιστορία μας, την ιστορία των αγώνων του λαού τόσο σφίγγουμε τις γραμμές του αγώνα.

Το Πολυτεχνείο Ζει στον αγώνα των λαών ενάντια στη λήθη, ενάντια σε όσους τους ζητούν να ξεχάσουν την ιστορία τους ή σε όσους τους καλούν στα σάπια μονοπάτια του μίσους και του φασισμού. Το Πολυτεχνείο Ζει διότι η Ιστορία δεν τελείωσε. Είναι εδώ, προχωρά και επιφυλλάσει αναπάντεχες εκπλήξεις στους σημερινούς κυρίαρχους.


Η μνήμη της αιματοβαμμένης Ελληνικής Σημαίας προκαλεί δέος. Δέος και σεβασμό στο λαό. Δέος και τρόμο σε όσους σκότωσαν αλλά στο τέλος ηττήθηκαν.

Μα αλήθεια τι μας λένε; Μας λένε ότι πρέπει να υποταχθούμε. Μας λένε ότι πρέπει να αποδεχτούμε το κακό μας το ριζικό. Ότι μαζί τα φάγαμε. Ότι εμείς χρωστάμε. Μας φορτώνουν το λογαριασμό και μας ζητούν αίμα. Τα ζόμπι των τραπεζών ζητούν το αίμα των λαών για να ανακάμψει η κερδοφορία τους. Και στην προσπάθεια τους να μας πάρουν το αίμα επιτίθενται στις ρίζες μας και προσπαθούν να ακυρώσουν και αποκαθηλώσουν τους μεγάλους αγώνες του λαού από τη μνήμη μας. Σήμερα η Χρυσή Αυγή λέει ότι δεν υπήρξαν νεκροί στο πολυτεχνείο.

Γελιούνται. Ο Λαός Δεν Ξεχνά. Αντίθετα σήμερα ξαναθυμάται. Μπροστά στην καταστροφή το μυαλό μας επιστρέφει στην ιστορία των αιματοβαμμένων αγώνων για να πάρουμε θάρρος, για να μάθουμε από την εμπειρία τους.

Ο Λαός δεν Ξεχνά. Δεν Ξεχνά τι σημαίνει φασισμός. Δεν Ξεχνά τι σημαίνει Χούντα. Δεν Ξεχνά τι σημαίνει αγώνας για τη λευτεριά. Δεν Ξεχνά επίσης τι σημαίνει Δεξιά, φράση που κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ (όπως και τόσα άλλα) αλλά σήμερα τους γυρνά μπούμερανγκ αφού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ταυτίζονται σε όλα. Είναι όλοι Δεξιοί! Είναι κατ' ουσίαν ακροδεξιοί και η Χρυσή Αυγή είναι το παρακλάδι τους, η βαλβδίδα ασφαλείας του συστήματος τους.

Το Πολυτεχνείο Ζει διότι ακόμα ακούμε τα τραγούδια του. Με αυτά τα τραγούδια δακρύζουμε, με αυτά τα τραγούδια πεισμώνουμε, με αυτά τα τραγούδια γελάμε.

Ακούμε την "Ξαστεριά", ακούμε το "Μεγάλο μας Τσίρκο". Και όπως λέει η Καρέζη στα "Επινίκεια" Κάτι Γίνεται!

"Ο Δράκος είναι εκεί και θα ‘ναι κι αύριο και μεθαύριο. Ξερογλείφεται τον βλέπετε; Είδε πως σκότωσαν την παρέα του Καραγκιόζη και περιμένει να τους φάει. Όμως δεν θα τους φάει. Κι ούτε τους σκότωσαν.

Αν δεν με πιστεύετε, βάλτε το αυτί σας στο χώμα και ακούστε…

Η γη μας χτυπάει με ογδόντα σφυγμούς…

Ωραίους σαν από παλιό τύμπανο…

Κάτι γίνεται!

Κάτι γίνεται!"


Το Πολυτεχνείο Ζει! Είναι μια ακόμα έκφραση του φαντάσματος της ιστορίας των αγώνων του λαού που στοιχειώνει και θα στοιχειώνει για πάντα τους κυρίαρχους. Μέχρι να νικήσουν οι λαοί! Μέχρι να ξαναγίνει η σημαία μας ξανά σύμβολο του αγώνα για ανεξαρτησία. Μέχρι να κυματίσει απανταχού της γης η κατα-κόκκινη σημαία της ελευθερίας. 

K.A.

Παρακάτω προτείνουμε μερικά αφιερώματα που αξίζει να διαβάσετε - ακούσετε - δείτε:


Επίσης παραθέτουμε το κείμενο της σπουδαίας παράστασης "Το Μεγάλο μας Τσίρκο" η οποία και ταυτίστηκε με τον αγώνα του πολυτεχνείου. Τα τραγούδια της παράστασης μπορείτε να τα ακούσετε εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου