Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Γιατί θα(να) νικήσει η ΕΡΤ!(;)


Η ΕΡΤ αποτελεί ένα καθοριστικό πεδίο μαχών, ένα προκεχωρημένο πεδίο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυνάμεων του λαού και της δημοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του μνημονίου, της Τρόικας και της λήθης. Η ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης όπως αυτή συνεχίζεται σήμερα αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς το γεγονός. Ακόμα και αν ο Σαμαράς δεν είχε εκτίμηση για το κύμα αντίδρασης που θα σηκωνόταν για να προσπασπίσει την δημόσια τηλεόραση 5 μήνες πριν, σήμερα έχει απόλυτη αίσθηση αλλά και πάλι συνεχίζει και τολμά μια ακόμα βέβηλη επίθεση στην δημοκρατία. Το ουσιαστικό που πρέπει να κρατήσουμε εδώ είναι ότι αυτή πολιτική πρακτική που αντιστοιχεί μονάχα σε στρατιωτικές χούντες και απολυταρχικά καθεστώτα δεν οφείλεται μονάχα στο χαμηλό επίπεδο σκέψης των συμβούλων του Σαμαρά (που με τόσους ακροδεξιούς που έχει μαζέψει αναμφίβολα έχει και αυτό τη σημασία του) αλλά στην κατανόηση όλου του μνημονιακού στρατοπέδου ότι ο μόνος δρόμος να κερδίσουν τον βρώμικο πόλεμο τους είναι μέσω της κατάλυσης της δημοκρατίας και του τσακίσματος όσων λαϊκών κινητοποιήσεων κρατάνε άσβεστη την ελπίδα. Αυτή είναι η ΕΡΤ. Για αυτό τη μισούν: γιατί είναι ελεύθερη, μαχόμενη και δημοκρατική ενώ την ίδια στιγμή συμβολίζει την δυνατότητα του λαού να τσακίσει το τέρας. Είναι ο εφιάλτης τους, ο αγώνας που τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια τους.

Η ΕΡΤ θα νικήσει
Σημαντική μερίδα του λαού είχε από την πρώτη μέρα και νύχτα συνειδητοποιήσει την σημασία της μάχης της ΕΡΤ και έτσι εξηγείται γιατί εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν στο ραδιομέγαρο για να υπερασπιστούν ένα κανάλι που πολλοί από εμάς... δεν πολυεκτιμούσαμε ως προς το δελτίο ειδήσεων του. Όσοι μαζεύτηκαν στην Αγ. Παρασκευή και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα δεν το έπραξαν διότι ήταν υποστηριχτές της κυβερνητικά ελεγχόμενης ΕΡΤ των τελευταίων πολλών χρόνων αλλά γιατί καταλάβαιναν τη σημασία της ύπαρξης (και την ανάγκη βελτίωσης φυσικά) της δημόσιας τηλεόρασης ιδίως σε μια χώρα που η δημοκρατία πλήττεται. Το κύμα συμπαράστασης της ΕΡΤ ήταν ένα κύμα προάσπισης της δημοκρατίας.


Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε τους όρους για τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ οι οποίοι
– σε συμμαχία με ότι καλύτερο έχει να δείξει ο τόπος μας σε επίπεδο καλλιτεχνών αλλά και σε συντονισμό με – παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας, ενημέρωσης και τέχνης κάθε μέρα – κάθε βράδυ επί 5 ολόκληρους μήνες. Χωρίς μισθό, χωρίς σταματημό αλλά μονάχα με τη δύναμη του δίκιου, με το μεράκι της ενημέρωσης. Οι άνθρωποι της ΕΡΤ που έμειναν στο ραδιομέγαρο ήταν όλοι τους παλικάρια που βάλανε το προσωπικό συμφέρον κάτω από την αξιοπρέπεια και δεν ξεπουλήθηκαν στη ΔΤ. Για αυτό και πρώτα και κύρια έχουν κερδίσει την ηθική μάχη απέναντι στην κυβέρνηση των ημέτερων που κατά τα λοιπά προσπαθεί να τους προσάψει ψευδεπίγραφες κατηγορίες.

Παρά το κύμα αυτό συμπαράστασης, η κυβέρνηση επιμένει να χτυπά φτάνοντας σε σημείο να στέλνει τα ΜΑΤ να καταλάβουν το ραδιομέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας διεγείροντας τις χειρότερες μνήμες χούντας στο λαό και στέλνοντας τις χειρότερες εικόνες σε όλο τον κόσμο. Είναι κλειδωμένοι στον μονόδρομο του αντιδραστικού τους κατήφορου: μόνο τους όπλο είναι το γκλοπ και όταν αυτό δεν φτάνει φέρνουν απλώς και άλλα γκλοπ...

Σε αυτά τα πλαίσια όμως, δημιουργείται η αναγκαία συνθήκη για να νικήσει η ΕΡΤ: το στρατόπεδο του λαού μόνο μεγαλώνει διότι όλο και λιγότεροι συμφωνούν ή έστω ανέχονται την πολιτική πρακτική της κυβέρνησης ενώ το στρατόπεδο της κυβέρνησης δεν γεμίζει καύσιμα από πουθενά. Σαν το βαμπίρ ζει από το αίμα του λαού και με ενέσεις από το εξωτερικό αλλά το στρατόπεδο του λαού όλο και μεγαλώνει. Απέναντι στο κλίμα ηττοπάθειας που προωθούν ορισμένοι (και ολίγοι δήθεν διαννοούμενοι) η παραπάνω αλήθεια είναι καθοριστική: οι κοινωνικές δυνάμεις για να κερδίσει η ΕΡΤ συσσωρεύονται. Η δυνατότητα είναι εδώ. Τόσο απλά...

Η ΕΡΤ (πρέπει) να νικήσει
Εκτός του ότι μπορεί, η ΕΡΤ πρέπει και να νικήσει. Το έχουμε ανάγκη. Η ΕΡΤ αποτελεί το προωθημένο φυλάκιο του λαϊκού κινήματος, συμβολίζει την μαζική συσπείρωση απέναντι στις δυνάμεις της αντίδρασης και για αυτό ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ!



...Όποιος θέλει ελεύθερη ενημέρωση έχει συμφέρον να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος νοιώθει φρίκη βλέποντας την οικοδόμηση του κράτους αστυνομοκρατίας έχει συμφέρον να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος απαιτεί τήρηση των πιο βασικών άρθρων του Συντάγματος έχει συμφέρον να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος απαιτεί δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου, ζητά να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος αγωνίζεται από το δικό του μετερίζι έχει συμφέρον να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος θέλει να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου κατανοεί τη σημασία να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος δεν είναι δεξιός στη σκέψη και γεμάτος στην τσέπη έχει συμφέρον να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος αρνείται την ανελευθερία νοιώθει ανάγκη να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος είναι δημοκράτης στέκεται δίπλα στον αγώνα της ΕΡΤ.
...Όποιος πιστεύει ότι η ιστορία της ανθρωπότητας από τον διαφωτισμό και μετά δεν ήταν ένα μεγάλο λάθος ζητά να κερδίσει η ΕΡΤ.
...Όποιος είναι άνθρωπος, δεν είναι λαμόγιο ή βαθύτατα μπερδεμένος προτιμά να κερδίσει η ΕΡΤ από το να κερδίσει η κυβέρνηση παρά την βαθύτατη κριτική που μπορεί να έχει για την ΕΡΤ όπως αυτή ήταν προηγουμένως.

Η ΕΡΤ είναι κάτι σαν το Στάλινκγραντ. Είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό Στάλινγκραντ. Εδώ τραβάμε τη γραμμή. Εδώ δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Εδώ οι σαρωτικές δυνάμεις της μνημονιακής Βέρμαχτ πέφτουμ. Η ΕΡΤ είναι κάτι σαν τις θερμοπύλες. Εδώ οι αναρίθμητες στρατιές του αντιπάλου μπορούν να σαρωθούν και να δώσουν το πολιτικό χρόνο της ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος. Είναι το δικό μας στενό. Στη μάχη της ΕΡΤ συσσωρεύονται όλες οι κοινωνικές δυνάμεις. Όσοι δεν βρέθηκαν χέρι-χέρι για 20 χρόνια τώρα είναι και πάλι μαζί. Όλοι οι διαχωρισμοί που μας είχαν επιβληθεί καταρρεύουν στις πύλες του ραδιομεγάρου και ο λαός πιάνεται σε μία μεγάλη αγκαλιά. Από αυτή τη πύλη θα ξεκινήσει η πορεία για τη νίκη.

...όπως και τότε 40 χρόνια πριν από μία άλλη τιμημένη πύλη, από την πύλη του Πολυτεχνείου.

Μόνο που ακόμα δεν νικήσαμε
Οι παραπάνω εκτιμήσεις θα παραμείνουν μια απλή καταγραφή δυνατοτήτων αν ο λαός και η αριστερά δεν αρπάξουν την ευκαιρία. Πολλές φορές η ιστορία δημιουργεί τους όρους της ανατροπής αλλά αυτή δεν συμβαίνει πάντα. Επαφίεται στον λαό και τα πολιτικά κόμματα που μάχονται για τη δημοκρατία να αναγνώσουν τη δυναότητα και να οργανώσουν τη μάχη. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν τρεις άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε:
  1.  Παλλαϊκό Μέτωπο με αρχή την ΕΡΤ: όλοι στον αγώνα για την ΕΡΤ, στήριξη από παντού και με κάθε δυνατό μέσο (κινητοποιήσεις, πράξεις αλληλεγγύης, οικονομική στήριξη, πολιτική κάλυψη). Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Κυριακής και συνέχιση με χαρακτήρα ανένδοτου αγώνα. Να τους Ανατρέψουμε!
  2.  Οργάνωση του λαού στη βάση με στήριξη των επιτροπών γειτονιάς και συγκρότηση των δυνάμεων ώστε να δίνεται διαρκώς η μάχη χαρακωμάτων και χτυπημάτων κατά της κυβέρνησης του μνημονίου καθώς και η μάχη της αλληλεγγύης. Τούτο διαμορφώνει ένα σκηνικό διαρκούς κατάρρευσης για την κυβέρνηση ενώ παράλληλα διαμορφώνει τους όρος για την ανόρθωση του λαού μας.
  3.  Αποσαφήνιση - ριζοσπαστικοποίηση του πολιτικου προγράμματος της αριστεράς σε κατεύθυνση οργανωμένης ρήξης/ανατροπής της υπάρχουσας πολιτικής, εγγύησης της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και ελευθερίας, της οικονομικής ανεξαρτησίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Για έναν λαό κυρίαρχο και δημιουργό.

Σήμερα απαιτείται οργανωμένη αντίδραση: η κυβέρνηση θα χτυπήσει με όλα τα μέσα. Ακόμα και σήμερα δεν πρέπει να αποκλείεται ένα μεγάλο χτύπημα της αστυνομίας στη συγκέντρωση του Συντάγματος. Καθώς δεν πείθουν κανέναν δεν τους μένει άλλο όπλο από το να χτυπούν αλύπητα. Κάθε θηρίο δαγκώνει μανιασμένα πριν πεθάνει. Όμως είναι πληγωμένο το θηρίο... είναι έτοιμο να πέσει. Ας τους νικήσουμε!

Κόντρα σε όλους όσους μιλούν διαρκώς για την αδυναμία του λαού να κερδίσει...
...κόντρα σε όσους το παίζουν έξυπνοι και υποτιμούν τη δύναμη και την κατανόηση του λαού
...κόντρα στη λήθη

Τη Ρωμιοσύνη μην τη κλαις...



Αριστερή Διέξοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου