Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής συνάντηση που οργανώθηκε από το Ε.Πα.Μ. με αποδοχή της πρότασης για σύσταση Διεθνούς Δικτύου Κινημάτων και Πολιτών


Με το μήνυμα «παλεύουμε για μια νέα Άνοιξη των λαών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο», έκλεισε ο γενικός γραμματέας του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης τη διήμερη διεθνή συνάντηση κινημάτων, οικονομολόγων, ιστορικών, πολιτικών φορέων και ακτιβιστών στον Κεραμεικό.

«Με χαρά ακούσαμε την πρόταση για διεθνή οργάνωση κινημάτων, συμφωνούμε... απόλυτα», ανέφερε ο Δημήτρης Καζάκης, συμπληρώνοντας πως «αφού συζητήσαμε τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, προτείνουμε ως ΕΠΑΜ να κινηθούμε 'βήμα-βήμα' ώστε να συσταθεί ένα διεθνές δίκτυο κινημάτων και πολιτών. Και μέσα από αυτό να δοκιμάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να αγκαλιάσουμε χώρες και εκτός Ευρώπης. Αφετηρία του οργάνου θα είναι –πάντα- η Εθνική Ανεξαρτησία, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Κοινωνική Απελευθέρωση»!

Οι παρευρισκόμενοι υποδέχθηκαν την πρόταση του γγ του Μετώπου με ενθουσιασμό και πολλά χειροκροτήματα... «Ζητάμε αυτοτέλεια σε τρόπο δράσης και σκέψης για κάθε κίνημα ή πολίτη που θα ενταχθεί στο δίκτυο. Κανένας λαός, κανένα κίνημα δεν μπορεί να μείνει μόνο του», συμπλήρωσε ο ίδιος!

Ο οικοδεσπότης της διήμερης εκδήλωσης, Δημήτρης Καζάκης, είχε ξεκινήσει, λίγα λεπτά νωρίτερα την τοποθέτησή του, ευχαριστώντας όλα τα μέλη του κινήματος για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση του διημέρου, το οποίο απέσπασε πλήθος θετικών κριτικών από πολίτες και καλεσμένους, ενώ υπογράμμισε πως «από αυτή τη συνάντηση προέκυψαν δύο πράγματα: πρώτον, ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον αγώνα και δεύτερον, ότι υπάρχουν κοινές αφετηρίες για κοινό αγώνα και δράσης, αφού παράλληλα οικοδομούνται σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης με όλα τα κινήματα της Ευρώπης»!

Η δήλωση του γγ του ΕΠΑΜ ότι «είμαι αισιόδοξος για το πέρας αυτού του αγώνα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μας κερδίσουν» ξεσήκωσε πλήθος χειροκροτημάτων στην κατάμεστη αίθουσα του Cine Κεραμεικός!

Η δεύτερη ημέρα της Διεθνούς Συνάντηση ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν από τις δώδεκα, το μεσημέρι της Κυριακής. Πλήθος κόσμου, που κατέφθασε από κάθε σημείο της χώρας, παρακολούθησε με ενδιαφέρον όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών – προσκεκλημένων, οι οποίες είχαν ως κεντρικό άξονα την ανάγκη αλλαγών εντός της Ευρώπης, ώστε η τελευταία να καταστεί Ευρώπη των Λαών και όχι των ολιγαρχών.

Την πρώτη συζήτηση της ημέρας, διηύθυνε ο δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι κάτωθι ομιλητές:


Hordur Torfason (Ισλανδία):


Ο κ. Torfason μετείχε, το χειμώνα του 2008-2009 στην «Επανάσταση της Κατσαρόλας». Ακτιβιστής επί χρόνια, δεν θα μπορούσε να λείψει από την... πλατεία σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα του. Η κατάσταση, που βίωσε –όπως την περιέγραψε- δεν διαφέρει πολύ από την ελληνική πραγματικότητα.

«Μας ζητούσαν να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να αφήσουμε αυτούς να μεριμνήσουν για εμάς. Δεν το δέχθηκα. Στάθηκε έξω από το κοινοβούλιο, ρωτώντας τι συνέβη με την πατρίδα μου», ανέφερε ο ίδιος, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβω ότι ο κόσμος ήταν φοβισμένος. Ότι τα ΜΜΕ δεν επιτελούσαν το καθήκον τους, καθώς ήταν εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα»! Οι συνοδοιπόροι του και ο ίδιος δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Οι συγκεντρώσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο κόσμος στις πλατείες αυξανόταν. «Το ίντερνετ έγινε το πιο σημαντικό μας εργαλείο», τόνισε ο κ. Torfason, εξηγώντας ότι «μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πολύ δύσκολα να τα επιτύχεις και ο κόσμος να απογοητεύεται, όμως τα αιτήματά μας μετά από αγώνα δικαιώθηκαν»!

Ο ίδιος επέμεινε ότι «η ισχύς των ανθρώπων του χρήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Μετά από την επανάσταση, στην Ισλανδία υπάρχει περισσότερη ευαισθητοποίηση» και έστειλε μήνυμα προς όλους: «έχουμε καθήκον να είμαστε σε επιφυλακή. Να είμαστε θεματοφύλακες της κοινωνίας μας»!

Antti Pesonen (Φινλανδία):


«Αν θέλουμε ισορροπία, δεν μπορούμε να μένουμε στατικοί», ανέφερε ο Antti Pesonen, προσθέτοντας ότι «η Εθνική Κυριαρχία υπάρχει όταν το κράτος έχει τη δική του νομοθετική εξουσία και όπως καταλαβαίνετε μέσω της ΕΕ δεν υπάρχει Εθνική Κυριαρχία»! Ο ίδιος, πιάνοντας εξηγώντας την κατάσταση, τόνισε πως «η οικονομία και οι αγορές θα πρέπει να υπηρετούν τον λαό και όχι να συμβαίνει το αντίθετο. Στην παρούσα φάση, μόνο το εθνικό νόμισμα μπορεί να προσφέρει λύση».

Ο κ. Pesonen δήλωσε, επίσης, πως «η Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ο ύστατος σκοπός. Ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την κυριαρχία δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Pedro Montes (Ισπανία):


Ως «ανώριμη» έκρινε τη σύνδεση χωρών, με τόσες διαφορές, μέσω ενός κοινού νομίσματος, ο Ισπανός Pedro Montes. «Η κρίση βρισκόταν και εκκολαπτόταν στην καρδιά του ευρώ», ανέφερε ο ίδιος, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση για τις χώρες του νότου «εφιαλτική» την ώρα που οι πολιτικοί «εμβαθύνουν την κρίση για να την... ξεπεράσουν»! Και στην Ισπανία, όμως, κυριαρχεί το ίδιο σκηνικό. «Η κυβέρνηση πουλάει φούμαρα ότι βγαίνυμε από την κρίση, με μόνο στόχο να κερδίσει χρόνο», υπογράμμισε ο Pedro Montes και πρόσθεσε ότι «χρέος δικό μας είναι η δημιουργία εναλλακτικής, που μετά την έξοδο από το ευρώ, θα δώσει στην ισπανική κοινωνία διεξόδους. Πρέπει να σπάσει η θηλιά που ακούει στο όνομα ευρώ».

James Reynolds (Αγγλία):


«Αγαπούμε την Ευρώπη, μισούμε την Ευρωζώνη», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο James Reynolds τονίζοντας πως «αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η δημοκρατική διακυβέρνηση στις χώρες. Θέλουμε τις χώρες μας πίσω»! Για «παράδοση» των λαών στα χέρια των λίγων, από μέρους των πολιτικών, έκανε λόγο ο Άγγλος ακτιβιστής, ενώ είπε ότι «οι Βρυξέλλες δεν έχουν πάρει μόνες τους τις εξουσίες, οι χώρες –μέσω πολιτικών και αξιωματούχων- τις παρέδωσαν». Έκλεισε την τοποθέτηση του, αναφέροντας πως ο ίδιος και οι συμπατριώτες του θαυμάζουν τους Έλληνες και για τον σημερινό τους αγώνα!

William Mallinson (Αγγλία)

«Ευρώπη και Ελλάδα από το όνειρο στον εφιάλτη», ήταν ο τίτλος της τοποθέτησης του William Mallinson, ο οποίος ξεκαθάρισε –σχεδόν από την αρχή- πως «το σχέδιο των Γερμανών τη δεκαετία του 1940, μοιάζει πολύ με το σημερινό τους πλάνο». «Καρφί» έριξε ο ίδιος και για το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς το χαρακτήρισε ως «παράθυρο για δημόσιες σχέσεις», ενώ έστειλε μήνυμα για «να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι από την Ευρώπη, αφού χωρίς καθόλου Ευρώπη δεν θα μπορέσουμε να αντιταχθούμε στη Γερμανία»! Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να καταστρέψουμε την αρνητική πτυχή της Ευρώπης»!

Artem Vassilliev (Ρωσία):


Ο Ρώσος καθηγητής ανέλυσε όλα τα οικονομικά στοιχεία –των τελευταίων ετών- της Ελλάδας, εξηγώντας πως «οι ακολουθούμενες πολιτικές ήταν καταστροφικές. Η συρρίκνωση έχει μεγάλη επίπτωση στην Ελλάδα, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν πνίξει το λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά!

Pablo Erlantz (Ισπανία):

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Democracia Real Ya, Pablo Erlantz, ξεσήκωσε πραγματικά το πλήθος. Ήταν σαν να ήρθε από την «πλατεία» για να μιλήσει στην «πλατεία»... «Μας λένε ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Κι όμως υπάρχουν πολλές. Το ευρώ δεν μας ενώνει, το ευρώ μας διαχωρίζει. Είναι κόλαση αυτό που ζούμε στο ευρώ», τόνισε ο Ισπανός, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί με όσα συμβαίνουν, να δίνουν Νόμπελ στην ΕΕ, όπως και στον Ομπάμα, ενώ παλαιότερα είχε προταθεί για το βραβείο και ο Χίτλερ»! Οι επιθέσεις κατά των πολιτικών λιτότητας δεν είχαν τελειωμό...

«Οι διασώσεις δεν είναι παρά μόνο μια απλή απαγωγή. Απήγαγαν την οικονομία μας, τη χώρα μας. Πρέπει να προστατεύσουμε την Εθνική Κυριαρχία μας», υπογράμμισε ο ακτιβιστής. Αφού χαρακτήρισε την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου «δικτατορία», αποκάλυψε στο κοινό ότι οι Ισπανοί «παρακαλούσαμε να βγούν οι Έλληνες από την ΕΕ και Ευρωζώνη για να γλιτώσουμε όλοι»!

Την άποψη ότι «η λύση έρχεται πάντα από το λαό και πως πολιτικός είναι αυτός που διαχειρίζεται τα συμφέροντα του λαού, ενώ αυτοί διαχειρίζονται τα συμφέροντα άλλων», βρήκε σύμφωνο όλο το ακροατήριο, ενώ ο Pablo έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας πως «πιστεύω στην Ένωση των λαών, όμως η ΕΕ δεν είναι ενωμένη Ευρώπη. Εμείς είμαστε η ενωμένη Ευρώπη, όχι οι κοστουμαρισμένοι που εκπροσωπούν τις τράπεζες»!

Antony Coughian (Ιρλανδία):


«Πριν η Ιρλανδία μπει στην Ευρωζώνη, η χώρα είχε διανύσει την πιο καλή της περίοδο», ανέφερε ο Antony Coughian, καταρρίπτοντας αμέσως μετά όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ για οριστική έξοδο της χώρας του από την επιτήρηση. «Η επιτήρηση του ιρλανδικού κράτους θα συνεχιστεί, όπως και το καθεστώς λιτότητας», ανέφερε. «Στην ΕΕ έχουμε γερμανική κυριαρχία. Τα δημοκρατικά δικαιώματα θα αφαιρούνται από του λαούς και θα προστίθενται στις δομές της ΕΕ», δήλωσε ακόμη χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «το εθνικό νόμισμα είναι η οδός για να γυρίσουμε στο εθνικό κράτος».

Janus Putkonnen (Φινλανδία):


«Γράφεται ιστορία σήμερα. Πρώτη φορά γίνεται τέτοια συζήτηση», ανέφερε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο Januw Putknonen. «Έχουμε έναν κοινό αγώνα για τον λαό. Αυτή η ΕΕ είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που μας 'πούλησαν'. Εμάς δεν μας ρώτησαν τίποτα, μας εξαπάτησαν», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχουν λάθη τώρα. Πρέπει να υπάρχει πλάνο. Πρέπει να απελευθερωθεί ο λαός της Ελλάδας, ώστε να ανακτήσει τη Δημοκρατία όλος ο κόσμος».

Alberto Montero (Ισπανία):


Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Ισπανού Alberto Montero... «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για την ανάκτηση της Δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία», ανέφερε κατά την έναρξη, τονίζοντας σε κάθε τόνο πως «η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη διέξοδος»! Αφού ανέφερε πως αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα στην Ευρώπη μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με «πόλεμο», ζήτησε από όλους «να έρθουμε σε ρήξη με την Ευρώπη του κεφαλαίου, που συμβολίζεται από το ευρώ». Ο ίδιος είπε ότι «στο πλαίσιο της ευρωζώνης δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τις περιφερειακές χώρες, ώστε να πάψουν να είναι προτεκτοράτα. Το ευρώ είναι όπλο μαζικής καταστροφής, καταστρέφει ο,τι έχουμε. Όλο το σχέδιο της ΕΕ έχει χτιστεί γύρω από το ευρώ και όχι γύρω από τους λαούς. Μόνη λύση η ρήξη με το ευρώ. Δεν μπορεί να τελειώσει η κρίση χωρίς ρήξη».

Η διήμερη διεθνής συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του κοινού ψηφίσματος που εξέδωσαν τα κινήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Στα βασικά σημεία του ψηφίσματος, καταγράφεται η «ανάγκη για εγκατάλειψη του ευρώ και επιστροφή των εθνικών νομισμάτων», ενώ ζητείται να τεθεί ως «κεντρικό ζήτημα της Ευρώπης η Δημοκρατία»!

από το "Χωνί"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου