Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τραγωδία: Πάνω από 200 νεκροί σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία




Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η καταστροφή που σημειώθηκε την Τρίτη σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας, βορειοανατολικά της Σμύρνης. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι παραμένουν παγιδευμένοι - χωρίς καμία βοήθεια - στις υπόγειες στοές του ανθρακωρυχείου μετά από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε. Την ίδια ώρα που η Τουρκία πενθεί δημοσίευμα της Χουριέτ βάζει φωτιά στην κυβέρνηση Ερντογάν καθώς κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι στις 29 Απριλίου απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με την ασφάλεια στα συγκεκριμένα ορυχεία.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 201 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ήδη αγγίζει τους 205. Τα συνεργία διάσωσης δίνουν μάχη με το χρόνο. Οι πρωινές ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την εξεύρεση επιζώντων.
Την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 787 ανθρακωρύχοι στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά. Το δυστύχημα συνέβη την ώρα αλλαγής της βάρδιας, γι’ αυτό εντός του ορυχείου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολύ περισσότεροι εργάτες από ό,τι συνήθως.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί συνολικά 363 ανθρακωρύχοι. Οι 80 ήταν τραυματισμένοι ενώ τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα εξαιτίας της πυρκαγιάς που ακολούθησε την έκρηξη.

«Χάσαμε 201 αδέρφια μας εργάτες, και φοβόμαστε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί» υποστήριξε ο Γιλντίζ, την ώρα που συγγενείς των αγνοούμενων περιμέναν έξω από το ορυχείο ελπίζοντας να δουν τους οικείους ανάμεσα σε όσους απεγκλωβίζονται.


Τριήμερο πένθος

Η έκρηξη στο τουρκικό ανθρακωρυχείο είναι πιθανότατα το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας κήρυξε τριήμερο πένθος. Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αλβανία λόγω της τραγωδίας στο ανθρακωρυχείο.

Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης έγινε γνωστή από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Θλιβερή συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν για την τραγωδία με τους ανθρακωρύχους και συνεννόηση για την αναβολή της επίσκεψης στα Τίρανα».

Πηγή:  http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου