Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Αριστερή Διέξοδος: Στη χώρα του ήλιου και να μην μπορείς να χαρείς το καλοκαίρι;



"να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του" λέγανε οι παλιοί...

Ούτε τον ήλιο δεν θα μας αφήνουν να χαρούμε σε αυτό τον τόπο άμα δεν τον πάρουμε πίσω - άμα δεν κάνουμε την πατρίδα μας δικιά μας. Ακόμα και η ποιότητα της βουτιάς σου, το σε ποια παραλία θα πηγαίνεις να χαρείς τον λίγο ελεύθερο χρόνο σου θα εξαρτάται από την τσέπη σου... 

Μας πήραν το μισθό - μην μας πάρουν και τη γη και τη θάλασσα μας! Είναι αυτό το βάθος της συνειδητοποίησης για το που είναι ικανοί να φτάσουν που μας επιβάλλει να κινηθούμε για την άμεση και καθολική ανατροπή τους. Για την κατεύθυνση που η ληστεία του λαού σταματά και ο ίδιος γίνεται κυρίαρχος και νοικοκύρης του τόπου του. Ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς...

Πιο συγκεκριμένα: το υπουργείο Οικονομικών προχωρά νομοσχέδιο (στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό "δημόσια" διαβούλευση) το οποίο φέρνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των παραλιών.

Στα πλαίσια των προβλεπόμενων διατάξεων, κάθε περιορισμός στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των παραλιών που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες αναιρείται.

Σε συνέχεια και αντιδραστική τομή της πρότερης νομοθετικής διάταξης (από την ίδια κυβέρνηση) που ήδη είχε οδηγήσει στη μείωση των περιορισμών για την κατάληψη παραλιών με απλώστρες, μπαρ, καντίνες και τα διάφορα θαλάσσια σπόρ, το νέο σχέδιο νόμου φέρνει ένα αποικιακό καθεστώς για τον φυσικό αυτό πλούτο της χώρας μας.

Έτσι ακόμα και οι ελάχιστοι περιορισμοί (πχ. το μέγιστο μήκος που μπορούσε να καταλάβει μια επιχείρηση ήταν 500μ ενώ 100μ μπροστά από τη θάλασσα όφειλαν με το νόμο να είναι ελεύθερα) καταργούνται. Όλα βορά στην ιδιωτική εκμετάλλευση! Όλα για τη θρέψη ενός κύκλου διεθνών και ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων που θα καπηλευθούν τις ομορφιές της πατρίδας μας ενώ ο λαός της θα στενάζει και δεν θα μπορεί να χαρεί ούτε... το μπάνιο του ή την παρέα του.

Στην ίδια κατεύθυνση, το νέο νομοσχέδιο δεν έχει καμία αναφορά στην προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη εκμετάλλευση (πιθανόν και με εισιτήριο...) ενός αυθαίρετα μεγάλου υποσυνόλου των παραλιών της χώρας μας. Είναι ευνόητο ότι αν δεν υπάρχουν περιορισμοί για το χωρικό εύρος της εκμετάλλευσης μιας παραλίας (ξαπλώστρες παντού) και κανένας έλεγχος στο ποιες παραλίες τίθενται υπό ιδιωτική εκμετάλλευση, οι μικροί και μεγάλοι επιχειρηματικοί κύκλοι σύντομα θα καταλάβουν σαν καρκίνωμα όλα τα όμορφα ακρογιάλια του τόπου μας.

Στο λαό δεν μένει άλλη επιλογή από την αντίσταση. Απέναντι στην πολιτική του μνημονιακού κράτους έκτακτης ανάγκης που ξεκληρίζει το λαό στο βωμό των διεθνών και εγχώριων μεγάλων συμφερόντων, μόνη κατεύθυνση ουσίας είναι η άμεση ανατροπή τους και το ξεδίπλωμα ενός προγράμματος ριζοσπαστικής πολιτικής διεξόδου, ανασυγκρότησης της παραγωγής, επαναθεμελίωσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στον τόπο μας.


Η επιστολή Στουρνάρα

Με στόχο την ενημέρωση, παρακάτω η επιστολή του υπουργού Οικονομικών με την οποία τέθηκε το σχέδιο νόμου σε δημόσια διαβούλευση:

Για την οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας ισχύει σήμερα ο ν. 2971/2001, ο οποίος ήταν εξ αρχής ιδιαίτερα γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ήδη πολλές τροποποιήσεις (κυρίως με τους νόμους 3057/02, 3105/03, 3153/03, 3207/03, 3270/04, 3468/06, 3851/10, 3978/11 και 3986/11). 

Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει: Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για κάθε οικονομική δραστηριότητα στον αιγιαλό απαιτείται η οριοθέτησή του, ενώ υφίστανται παράλληλα αναιτιολόγητα πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδοτήσεων, από πλείστες υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου (Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας κ.λ.π.) οι οποίες καθυστερούν για χρόνια κάθε επένδυση που απαιτεί την κατασκευή έργου (προβλήτας λ.χ.) στον αιγιαλό ή ακόμα και την απλή παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού για τουριστική αξιοποίηση.

Επομένως, επιδίωξη του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι, εκτός από την συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού, που απλουστεύει από μόνη της τις διαδικασίες αξιοποίησης, η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης και αξιοποίησης των παράκτιων, παραλίμνιων και παραποτάμιων κοινοχρήστων εκτάσεων, της έκδοσης των αδειών παραχώρησης της χρήσης για την οικονομική αξιοποίηση των κοινοχρήστων πραγμάτων, καθώς και της εκτέλεσης έργων αναγκαίων για την εθνική οικονομία, με σεβασμό στο ευαίσθητο περιβάλλον της παράκτιας ζώνης και με διασφάλιση στον απαραίτητο βαθμό της κοινής χρήσης.

Ειδικότερα, με τις υπό κρίση ρυθμίσεις επιδιώκεται:

• Η άμεση και συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού στα υπόβαθρα της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά μόνο ποσοστό 8% της συνολικής ζώνης των αιγιαλών της χώρας.

• Η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης για την δημοσιότητα των στοιχείων που απεικονίζουν και οριοθετούν την παράκτια ζώνη, με την διαρκή ανάρτηση αυτών σε διαδικτυακό τόπο και διαρκή ενημέρωση των αναρτημένων ψηφιακών υποβάθρων με τις νέες χαράξεις παραλίας, επαναχαράξεις αιγιαλών κ.λπ.

• Η αποσύνδεση της χάραξης της παραλίας από την χάραξη του αιγιαλού, με σκοπό την ευχερέστερη οικονομική αξιοποίηση ακινήτων που συνορεύουν ή εμπίπτουν στην παράκτια ζώνη.

• Ο συγκεκριμένος καθορισμός των λιμνών και ποταμών που διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα έννοια των «πλευσίμων ποταμών» και «μεγάλων λιμνών» δημιουργεί πλείστα ζητήματα ερμηνείας.

• Η απλοποίηση και εκλογίκευση των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού για οικονομική αξιοποίηση και εκτέλεση έργων.

• Η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος για τον καθορισμό του ανταλλάγματος της χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων του νόμου.

• Η ενίσχυση της προστασίας του αιγιαλού και η απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής των κανόνων προστασίας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, καλούνται οι πολίτες σε διαβούλευση, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 02.05.2014 και ώρα 12:00, επί των υιοθετούμενων ρυθμίσεων και να υποβάλουν τυχόν προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου