Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

K. Βαξεβάνης: Ο εφοπλιστής είναι πατριώτης ό,τι κι αν κάνει

του Κώστα Βαξεβάνη

To γερμανικό περιοδικό Spiegel, επιβεβαίωσε όσα έχει δημοσιεύσει το HOT DOC για το μύθο του ελληνικού εφοπλισμού, που εμφανίζει τους εφοπλιστές να κάνουν γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, ανεμίζοντας την ελληνική σημαία με ηρωισμό Πρέκα στις γνωστές ελληνικές ταινίες. Αυτό που ονομάζεται εφοπλιστικό κεφάλαιο, δεν είναι παρά μια κάστα επιχειρηματιών με προνόμια και φοροαπαλλαγές που περιλαμβάνονται στο ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Ο λόγος είναι να μην μπορούν να αλλάξουν παρά μόνο με συνταγματική αναθεώρηση οι 58 φοροαπαλλαγές. Γύρω στις 800 εφοπλιστικές οικογένειες πληρώνουν φόρους μόλις 15 εκατομμυρίων, όταν οι ναυτικοί πληρώνουν 55 εκατομμύρια.

Όλα αυτά γίνονται με το επιχείρημα πως οι εφοπλιστές θα αλλάξουν σημαία πετώντας την ελληνική αν φορολογηθούν. Αυτό και μόνο το επιχείρημα όμως, ακυρώνει το υποτιθέμενο πατριωτικό φρόνημα που οι ίδιοι διαφημίζουν σε (συνήθως) πληρωμένα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ένα περίπτερο φορολογείται περισσότερο από ένα πλοίο με ελληνική σημαία. Οι έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν στα πλοία τους ελληνική σημαία απολαμβάνουν προνόμια που δεν τους παρέχουν άλλες σημαίες ευκαιρίας, όπως για παράδειγμα το να γίνεται η Ελλάδα υπερασπιστής των συμφερόντων και των αιτημάτων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά ας αφήσουμε το πόσο κερδίζουν και ας μείνουμε σε όσα υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις που φορολογούν τον συνταξιούχο αλλά όχι τον εφοπλιστή που μένει στην Εκάλη σε βίλα που εμφανίζεται ιδιοκτησίας μιας offshore.

Αν λοιπόν ο εφοπλιστής εκβιάζει πως θα αλλάξει στα πλοία του την ελληνική σημαία, κανένας δεν τον χαρακτηρίζει άπατρη και τζαμπατζή. Αντιθέτως για τις κυβερνήσεις είναι ο Άτλας της Οικονομίας ακόμη και αν δεν έχει σεντς σε ελληνική τράπεζα. Αλλά αν ένας εργαζόμενος κατέβει σε απεργία για να εξασφαλίζει 50 ευρώ παραπάνω το μήνα, (κι αυτό Συνταγματικό δικαίωμα) είναι αυτόματα αποσταθεροποιητής της οικονομίας και εκβιαστής της πατρίδας. Ε και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να πάει υπουργός στο πάρτι του…


από το «Κουτί της Πανδώρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου