Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δ. Κυπριώτης: Η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο!



του Δημήτρη Κυπριώτη

Η Τουρκία προκαλεί και πάλι

Δεν έφταναν τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους "εταίρους", ήρθε το πράγμα να δέσει με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις οποίες ξεκίνησε από την Παρασκευή, με την έκδοση προκλητι-κότατης αγγελίας για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων σε μια εκτεταμένη περιοχή του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα με την αγγελία που εξέδωσε η Τουρκία, ζητούσε να έχει ελεύθερο πεδίο βολής που να εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο!! Με απλά λόγια η Τουρκία όχι μόνο έκοβε με τον τρόπο αυτό το Αιγαίο στη μέση, αλλά δέσμευε πολύ μεγάλο τμήμα του Εθνικού μας εναέριου χώρου, ακόμα και πάνω από Ελληνικό έδαφος!

Η ενέργεια αυτή των Τούρκων συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση των κανόνων Διεθνούς...
Δικαίου και για το λόγο αυτό έγιναν  έντονα διαβήματα από τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΕΞ προς όλες τις κατευθύνσεις στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον ΟΗΕ και προς την Τουρκία, με σκοπό να ακυρωθεί η Τουρκική αυτή πρόκληση.

Ταυτόχρονα με τα σχετικά διπλωματικά διαβήματα, δόθηκε και η αρνητική απάντηση, στην ουσία απαγορευτικό, στην Τουρκία για την εκτέλεση των ασκήσεων στον εναέριο χώρο που δέσμευσε, αφού η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Ελληνικό FIR,  που ΜΟΝΟ η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης έγκειται ακόμη στο γεγονός ότι, η γραμμή χάραξης του πεδίου βολής που δεσμεύεται, δεν περνάει μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά ακόμη και από Εθνικό εναέριο χώρο και Εθνικά χωρικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένου και εδάφους της Λήμνου!

Θράσος και πρόκληση χαρακτηρίζει όλη την ενέργεια των Τούρκων, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα μας.

Στην πραγματικότητα τι σημαίνει αυτή η προκλητική ενέργεια των Τούρκων; Σημαίνει απειλή πολέμου, αφού τμήμα της νήσου Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πεδίο βολής των Τουρκικών αεροσκαφών και ταυτόχρονα θα έχουμε και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται απόλυτα κρίσιμες και ο κόκκινος διπλωματικός συναγερμός έχει ήδη ανάψει, με ότι αυτό σημαίνει για την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου